Spela med lagen


Under våren 2019 skickade vi in en stor ansökan till Allmänna Arvsfonden där vi sökte medel för att anställa ungdomar som kan ta fram ett gigantiskt brädspel för att lära ut om barns rättigheter.

Ett halvår senare fick vi beskedet att i blivit beviljade projektmedlet och den första mars 2020 drog vi igång!


Till en början anställde vi fyra ungdomar, sedan fyra till och nu ytterligare fyra! Så 12 ungdomar har som extrajobb att arbeta med barns rättigheter och ledarskap! Hur kul är inte det?

Ungdomarna har under första året arbetat med att få kännedom om barnkonventionen samt att de arbetat med att utveckla sitt ledarskap. De har arrangerat olika events, bland annat en eftermiddag med lek, dans och konst för barn på en förskola i kommunen, de har arrangerat en kväll med författaren Elaf Ali som skrivit boken "Vem har sagt något om kärlek - att bryta sig fri från hedersförtryck" samt ett drama- och konstkollo för barn där vi lekte lekar kopplade till barnkonventionen samt att vi skapade konst med cyanotypi. De har även arrangerat en familjeföreställning med Clownen Manne.

När Ryssland invaderade Ukraina ville ungdomarna göra något så de arrangerade demonstrationen "Barn mot vuxnas krig" som hölls från scenen utanför Folkets Hus, ungdomarna höll tal, spelade och sjöng för att visa sitt stöd för alla barn på flykt.  


Spelet som ska tas fram kommer vara 25 kvadratmeter stort (!) och spelas i lag genom att använda dramapedagogiska metoder så som till exempel rollspel, gestaltande osv. 


Ungdomarnas arbete kan ni läsa mer om på deras egna sida, klicka här för att komma dit (eller klicka på knappen i menyn).