Spela med lagen


Spelet är klart!


Under våren 2019 skickade vi in en stor ansökan till Allmänna Arvsfonden där vi sökte medel för att anställa ungdomar som kan ta fram ett gigantiskt brädspel för att lära ut om barns rättigheter.

Ett halvår senare fick vi beskedet att i blivit beviljade projektmedlet och den första mars 2020 drog vi igång!


Till en början anställde vi fyra ungdomar, sedan fyra till och sen ytterligare fyra! Så 12 ungdomar har haft som extrajobb att arbeta med barns rättigheter och ledarskap! Hur kul är inte det?


Ungdomarna har under åren arbetat med att få kännedom om barnkonventionen samt att de arbetat med att utveckla sitt ledarskap. De har arrangerat olika events, bland annat en eftermiddag med lek, dans och konst för barn på en förskola i kommunen, de har arrangerat en kväll med författaren Elaf Ali som skrivit boken "Vem har sagt något om kärlek - att bryta sig fri från hedersförtryck" samt ett drama- och konstkollo för barn där vi lekte lekar kopplade till barnkonventionen samt att vi skapade konst med cyanotypi. De har även arrangerat en familjeföreställning med Clownen Manne.

När Ryssland invaderade Ukraina ville ungdomarna göra något så de arrangerade demonstrationen "Barn mot vuxnas krig" som hölls från scenen utanför Folkets Hus, ungdomarna höll tal, spelade och sjöng för att visa sitt stöd för alla barn på flykt.  

De har deltagit i olika workshops, träffat före detta utbildningsministern Anna Ekström och deltagit i samtal kring vuxnas ledarskap samt ordnat flera lektillfällen för barn.


Förutom allt detta har ungdomarna jobbat mycket med att skapa själva spelet som blev hela 25 kvadratmeter stort!

I spelet används dramapedagogiska metoder så som till exempel rollspel, gestaltande osv för att lära ut om barns rättigheter!


Ungdomarnas arbete kan ni läsa mer om på deras egna sida, klicka här för att komma dit.


Allt till spelet, förutom själva spelplanen kan ni ladda ner genom att klicka här eller på knappen "Brädspelet" här ovan.


Ungdomarna som tagit fram spelet!

Från vänster till höger: Roza, Malva, Ayaan, Khadra, Joumana, Aya (framför Joumana), Alin, Ellahe, Qudrat.

På bilden fattas Hemrin, Suha och Mitra


Foto: Ann-Sofie Åberg